IT en OT: De tech partners van de toekomst.

IT en OT waren ooit gescheiden werelden, maar vandaag de dag komen ze steeds meer samen. Waarom is dat zo interessant? Waarom geloven wij zo sterk dat dit dé toekomst wordt? Laten we eens kijken.

Even in het kort, bij IT (information Technology) denken veel mensen aan Cybersecurity, cloud, data en AI. OT is wat minder bekend. OT (Operationele Technologie) wordt gebruikt om fysieke processen en apparatuur te controleren en te automatiseren in verschillende industriële en operationele omgevingen. Make sense?

Vroeger hadden IT en OT elk hun eigen taak. IT hield zich bezig met computers, netwerken en gegevensbeheer, terwijl OT zich richtte op het besturen van machines en processen in industriële omgevingen. Maar nu beginnen we te zien dat ze elkaar ontmoeten, en dat opent de deur naar een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Beeld je eens in. Door IT en OT te combineren, kunnen we bedrijfsprocessen efficiënter maken. Dat betekent minder verspilling, lagere kosten en snellere resultaten. Bovendien kunnen we door gegevens uit beide domeinen te combineren betere inzichten krijgen. Dat kan helpen bij het voorspellen van problemen voordat ze optreden, en het optimaliseren van onze activiteiten voor maximale efficiëntie.

Maar het gaat niet alleen om efficiëntie. Door IT en OT te integreren, kunnen we ook veiligere systemen bouwen. Dat betekent dat we beter kunnen beschermen tegen cyberaanvallen en fysieke bedreigingen. Het is alsof we een extra laag van bescherming toevoegen aan alles wat we doen.

Kortom, de samensmelting van IT en OT opent de deur naar een spannende nieuwe wereld van technologische mogelijkheden. Door samen te werken kunnen ze meer bereiken dan ze ooit alleen zouden kunnen. En lijkt mij veel goeds voor de toekomst van onze bedrijven en onze samenleving.
 

Deel jij deze visie of kijk je er compleet anders tegenaan? Ik kom graag eens met je in gesprek!


 

Jeroen Schroen
Manager Operations Vooq.
jeroen@vooq.nl