Het nut van assessments

Waarom een assessment?

Sollicitatiegesprekken komen vrijwel in iedere selectieproces voor. Hoewel ze veel nuttige informatie kunnen opleveren, hebben deze gesprekken ook nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot discriminatie (op leeftijd, geslacht, geloof, gewicht etc.) en vooroordelen. Ook blijkt uit onderzoek dat het niet de beste manier is om werkprestatie te voorspellen. Er worden bijvoorbeeld verschillende vragen gesteld of interviewers zijn niet goed getraind, waardoor niet de beste selectie wordt gemaakt.

Daarom is het belangrijk om je selectieproces aan te vullen met objectieve en betrouwbare metingen. Intelligentie en persoonlijkheid zijn belangrijke voorspellers van werkprestatie. Dit blijkt uit uitvoerige onderzoeken en meta-analyses van arbeids- en organisatiepsychologen.

Met een assessment kun je deze en andere belangrijke voorspellers van werkprestatie meten. Bij Vooq. gebruiken we de betrouwbare testen van Ixly, aangevuld door een diepte-interview en eventuele extra opdrachten en testen (zoals een presentatieopdracht, spellingstest of drijfverentest). Het rapport dat door onze ervaren assessment adviseurs wordt geschreven, is een belangrijke aanvulling voor het selectieproces.

 

Waar kijkt Vooq. Assessments naar?

Vooq. kijkt onder andere naar cognitieve capaciteiten, persoonlijkheid en drijfveren. Aanvullend voeren wij ook functie-specifieke testen uit, bijvoorbeeld gericht op managementstijlen of verkoopvaardigheden.

Intelligentie is een belangrijke voorspeller van werkprestatie, zeker bij complexere banen. Mensen leren de inhoud van de baan sneller en leggen eerder bepaalde verbanden. Intelligentie bestaat uit verschillende onderdelen, zoals verbaal, cijfermatig en abstract redeneervermogen. Dit is te meten met cognitieve capaciteitentesten. Ook andere factoren als persoonlijkheid en motivatie zijn belangrijk. Motivatie zorgt voor betere werkprestaties en andersom zorgt betere werkprestatie voor meer motivatie. Het is dus zeer belangrijk dat iemand op zijn of haar plek zit en het werk leuk vindt. Dit draagt door een positieve feedbackloop bij aan meer werkgeluk en minder burn-outs.

Verder speelt persoonlijkheid ook een belangrijke rol. Eén van de best onderzochte persoonlijkheidstheorieën in de psychologie is de Big 5. Deze bestaat uit vijf onderdelen:

 

  • Extraversie: Dit is een schaal met introvert en extravert aan de uiteindes. Hierbij wordt gekeken naar eigenschappen als hartelijkheid, dominantie en sociabiliteit.
  • Vriendelijkheid: Bestaat uit eigenschappen als vertrouwen, zorgzaamheid en oprechtheid.
  • Consciëntieusheid: Bestaat uit eigenschappen als ambitie, betrouwbaarheid, discipline en ordelijkheid.
  • Emotionele stabiliteit: Bestaat uit eigenschappen als impulsiviteit, angst en ergernis.
  • Openheid voor nieuwe ervaringen: Dit bestaat uit eigenschappen als fantasie, verandering en waarden.

  

In a nutshell...

Met een assessment kun je intelligentie, persoonlijkheid en andere belangrijke voorspellers van werkprestatie meten. Daarnaast helpt het om inzicht te krijgen in de competenties, vaardigheden en ontwikkelpunten van jouw medewerkers. Ook leveren ze betrouwbare en objectieve informatie op tijdens de sollicitatieprocedure. Vooq. helpt je graag verder!

-

Esmée van Laren, Arbeids- en organisatiepsycholoog