De acht tips voor een sollicitatiegesprek

  • Kom op tijd! Het is best normaal om ongeveer 10 minuten van te voren te arriveren. Op die manier heb je genoeg tijd om bijvoorbeeld te zoeken waar de ingang is. Mocht het toch onverhoopt voorkomen dat je later bent, laat dit dan op tijd telefonisch weten.
  • Bereid een goed voorstel stukje voor! Mensen vinden het vaak lastig om zichzelf voor te stellen. Jouw gesprekspartner heeft interesse in wie jij bent en stelt niet voor niets deze vraag. Bereid dit dus goed voor! De volgende onderwerpen kunnen er in voorkomen: je naam, waar je woont, waar je bent opgegroeid, gezinssituatie, huidige werk(zaamheden), hobby’s, etc.
  • Zorg voor een actieve houding! Als je ergens gaat solliciteren is het belangrijk om een actieve houding aan te nemen. Het laat natuurlijk geen goede indruk achter als je onderuit gezakt of juist in elkaar gebogen zit. Laat je lichaamstaal spreken door rechtop te zitten, oog contact te maken en energie uit te stralen. Hiermee laat je zien dat je interesse hebt in de functie!
  • Praat rustig en duidelijk! Niets is zo vervelend als je jezelf constant moet herhalen. Voorkom deze situatie dan ook. Maak ruimte voor wat rustmomenten in je antwoorden en haal af en toe adem.
  • Wees beleefd! Wees altijd beleefd tijdens het gesprek. Voorkom negatieve uitlatingen over je huidige werk, de functies van anderen, etc. Dit kan een negatief beeld bij je gesprekspartner achter laten. Laat je gesprekspartner ook altijd uitpraten en val elkaar niet in de rede. Sluit het gesprek dus ook netjes af en bedank hen voor hun tijd.
  • Verdiep je in de organisatie en de vacature! Bekijk de site van de organisatie, bekijk wat zij doen en verdiep je in de vacature! Bereid hierover vragen voor (niet teveel natuurlijk!), vaak is er voldoende ruimte om deze te stellen. Hiermee toon je interesse en laat je een goede voorbereiding zien. Het is overigens ook handig om pen en papier mee te nemen, je kunt hiermee aantekeningen maken over het gesprek.
  • Kies zorgvuldig je kleding! Uitstraling zegt heel veel. Uiteraard draag je voor een gesprek bij een productiebedrijf andere kleding dan bij een advocatenkantoor. Als je twijfelt, ga dan altijd voor netjes!
  • Bepaal je salarisindicatie! Het is goed om van te voren je eigen salarisindicatie voor te bereiden. Onderzoek wat een gangbare indicatie is voor de functie, je ervaring, je opleiding, etc. Neem hierin ook je huidige salaris mee.

Wij hopen dat deze tips helpen om jezelf zo goed mogelijk te presenteren bij je toekomstige werkgever. Heel veel succes!