Het mondkapje, de anti-vaxer, de hoester en de vrije meningsuiting

Arbeidsrecht

Wat mag de werkgever bepalen wat betreft jouw ''coronagedrag''? Het aantal rechtelijke uitspraken over corona-situaties op de werkvloer is nog beperkt en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook nogal wisselend geoordeeld wordt. Maar om een beetje een beeld te geven gaan wij enkele uitspraken langs. 

1. Het mondkapje

Het mondkapje op de werkvloer verplicht stellen mag. Werknemers die zich daar niet aanhouden kunnen geconfronteerd worden met een loonstop of zelfs ontslag.

2. Vaccinatieplicht

Werknemers verplichten te vaccineren is niet toegestaan en het weigeren te vaccineren is ook geen grond voor ontslag voor de ‘gewone werknemer’. De militair die op grond van een specifieke regeling verplicht werd tot vaccinatie werd wel ontslagen in verband met zijn weigering. Bovendien achtte de Rechtbank een schorsing en loonstop van een danser in een dansgezelschap op zijn plaats nu hij niet alleen vaccinatie weigerde, maar ook het wekelijks testen.

3. Hoestende proestende werknemer

Met duidelijke verkoudheidsklachten en ongetest naar het werk komen en daar ondanks verzoek te vertrekken toch blijven rondlopen leverende wel een ontslaggrond op.

 4. Vrije meningsuiting over de schadelijkheid van vaccin op Linkedin kent ook grenzen

Werknemer laat veel en duidelijk merken het niet eens te zijn met het corona-beleid en vaccinatie-beleid. Mensen die daar wel aan meewerken worden door haar vergeleken met oorlogsmisdadigers en ook na een verzoek en waarschuwing om de toon te matigen gebeurt dit niet. De rechter acht dit een (aan haar verwijtbare) grond voor ontslag.

Misschien (te) kort door de bocht, maar het geeft wel een beeld. Voor meer zaken of advisering of uw specifieke situatie, bel vooral met één van onze arbeidsrecht advocaten.

 

 

Bernard Bongaards
Arbeidsrecht advocaat bij Bolder Advocaten
www.bolderadvocaten.nl
010-4332777